Mer om oss

Vad är Sommarkul:

Sommarkul är ett projekt där vi under en vecka, två timmar om dagen, håller i olika aktiviteter för barn mellan 5-14 år gamla. Varje dag så bestämmer vi ett tema som t.ex vatten, kreativitet, lekar mm. Då brukar vi dansa med barnen, utföra hinderbanor, spela olika bollsporter, måla och bygga med lera och mycket mer. Sista dagen så är både barn och föräldrar välkomna till en avslutningsdag med dansuppvisning, mat och fika, aktiviteter där både barn och föräldrar kan vara med på som t.ex tipspromenad. 

Sommarkul har tidigare varit med på Hallandsposten ett flertal gånger. Vi har även blivit intervjuade och vi som grundade Sommarkul ha fått ta emot Halmstads eldsjälspris i kategorin utskott år 2017. Mer fakta om priset vi tilldelades finns på denna länken:

https://www.halmstad.se/upplevagora/stipendierochpriser/halmstadseldsjalar/eldsjalsvinnare.10516.html

Syftet och målet med Sommarkul:

Syftet med Sommarkul är att barn ska ha möjligheten att hitta på något roligt under sommarlovet. Alla barn har tyvärr inte möjligheten att göra något under sommarlovet som t.ex åka utomlands med sin familj, därför så har vi grundat Sommarkul så att man kan hitta på något roligt och skaffa nya kompisar mm. Därför är Sommarkul även gratis för barnen. Dock är det först till kvarn som gäller eftersom i nuläget har vi bara 25-30 platser, så därför får man vara snabb med att anmäla sig! Vårat mål i framtiden är att Sommarkul ska finnas i flera orter och städer så att fler barn har möjligheten att vara med och hitta på något under Sommarlovet. Våran drivkraft är att barnen ska få en upplevelse där de känner att dem vill komma tillbaka till Sommarkul nästa år. Personalen på Sommarkul är ungdomar, anledningen till att vi bara vill ha ungdomar som jobbar är för att vi vill skapa ett bättre band mellan barn och ungdomar, så att ungdomar får lära sig ta ansvar samt att barnen ska känna en större tillit för ungdomarna istället för att frukta dem. Men vi har vuxna som nästan alltid är på plats när sommarkul drar igång .

Vi som grundade Sommarkul: 

Vi som grundade Sommarkul heter Arbana Kadriu och Isabella Mezei. Vi grundade Sommarkul för ca 5 år sedan på gatan där vi bor, då samlade vi alla barnen i vårat område och lekte med dem. Sedan utvecklade vi detta till en ide som vi idag kallar för Sommarkul. Vi utvecklade våran ide genom att skaffa fram sponsorer, en lokal som kan behövas vid dåligt väder osv. Idag är Sommarkul större än vad vi trodde det skulle bli när vi började med våran ide.

Arbana Kadriu: 

Jag heter Arbana Kadriu och jag är 15 år gammal. Jag ska börja gymnasiet nu till höst och då har jag valt inriktningen ekonomi. Jag gillar att umgås med familj och vänner, träna, dansa och även plugga. Min uppgift på Sommarkul är i princip att planera och genomföra hela projektet, jag är nämligen ledare och utför aktiviteterna med barnen. Det bästa med Sommarkul är att se barnen ha så kul, det känns som att man faktiskt gör en liten skillnad för dem. Det är kul att se deras utveckling under en vecka. På Sommarkul har jag lärt mig att ta mer ansvar och jag har utvecklats mer när det gäller att planera och genomföra olika sorters aktiviteter mm.

Isabella Mezei:

Jag heter Isabella Mezei och jag är 16 år gammal. Jag ska också börja gymnasiet nu till höst och då har jag valt inriktningen samhällsvetenskap, beteende. Jag gillar att umgås med familj och vänner, laga mat och arrangera olika typer av evenemang och aktiviteter. Min uppgift på Sommarkul är i princip samma sak som Arbanas, även jag är ledare. Det bästa med Sommarkul är att ge barnen något meningsfullt att göra på sommaren. Samtidigt ser man barnen ha roligt men också utvecklas från blyga till att vara framåt och träffa nya kompisar.